paris del 4

Det tar aldrig slut tänker ni säkert. Nå vi närmar oss slutet. Efter det här inlägget finns det endast ett kvar.

På torsdagen åkte vi till Versailles. Vi och miljoner andra kändes det liksom. Tåget var proppat med folk. Nästan alla på väg till Versailles. Då vi steg av tåget var det bara att följa strömmen. Under vägen fanns en man som ropade att om man gjorde en deal med hans firma så fick man till ett visst pris komma in på allting, man fick en karta, man fick en översättningspenna och man fick ta bussen till slutet. Ja, för vi började från slutet och slutade från början. Alltså självaste slottet. Dom menade att det lönade sig eftersom klockan då vi skulle komma dit var så mycket då, att köerna skulle vara kortare. Om kön var mindre då vi kom dit, vet jag int hur alla människor rymdes på innergården och köa tidigare. För vi köade i åtminstone fyra rader som gick upp och ner. Det tog ungefär 40 minuter. Solen sken så starkt så jag brände hela nunan.

Det var verkligen en varm dag och som tur hade jag klätt mig i tunna kläder.

Vi började alltså från slutet. Från Petit Trianon som byggdes åt Louis XV som en plats han drog sig tillbaka till. Det lilla slottet blev kärt för Marie-Antoinette. Slottet är verkligen litet och sött.

Då vi besökt det gick vi genom en park till Grand Trianon som byggdes av Louis XIV. Ett slott för honom att dra sig tillbaka till från det tuffa livet i hovet och för att umgås med sin älskarinna. Slottet är byggt av sten och rosa marmor. Så fint och mäktigt bara det. Stora ytor och massor av kristallkronor, för att int tala om guld och glitter och vackra tyger.

Från det slottet kunde man gå genom parken till The slottet. Vi orkade dock int gå 40 minuter genom parken som ännu var utan planteringar och alla fontäner ännu var stängda. Vilket var super harmfullt.

Vi tog istället ett ”turist” tåg. Och kom fram till baksidan av slottet.

Då vi kom till framsidan fick vi verkligen söka efter slutet av kön. Helt otroligt, har aldrig sett nåt liknande. Men det lönade sig alla gånger att köa.

Helt omöjligt var det att veta vad jag skulle fota..vad som var viktigt. Vi hade nog en karta, men då det fanns så mycket folk sa dom åt oss att gå framåt hela tiden. Igen svor jag i alla turister och säkert dom också i mig. Jag skulle ha velat vara där ensam. Åtminstone i spegelsalen. Man ser int dess mäktighet. 70 m långt fullt av speglar, kristallkronor och kandelabrar.

Förutom spegelsalen såg vi kungens sängkammare, Marie-Antoinettes sängkammare och deras matsal. Detta plus en massa annat som igen en gång blev lite för mycket.

Då vi kom ut från slottet var klockan lite före 6. Då var hela framgården nästan tom på människor.

Orsaken att det den här tiden på året fanns så mycket turister där, var att det var påsk och många var lediga, även fransmännen.

Då vi gick genom drottningens sovrum hörde jag en av guiderna berätta att Marie-Antoinette fick 4 barn, fast det endast finns 3 med på tavlan. Av alla barnen överlevde 1 till vuxenålder.

Huh, nu har jag skummat igenom bilderna flera gånger..valt bort..valt bort..och valt bort igen. Har t.o.m valt bort då jag har laddat upp bilder hit till inlägget.

Men ni förstår..Versailles..hur skall man kunna få en sån magnifik plats att rymmas i bara några futtiga bilder. Så den som orkar kan kolla…här kommer dom:

DSC_0679DSC_0682DSC_0684DSC_0688DSC_0690DSC_0693DSC_0700DSC_0714DSC_0719DSC_0723DSC_0724DSC_0731DSC_0740DSC_0764DSC_0768DSC_0770DSC_0773DSC_0787DSC_0798DSC_0801DSC_0832DSC_0837DSC_0843DSC_0845DSC_0857DSC_0861DSC_0869

DSC_0885DSC_0899DSC_0907DSC_0913DSC_0901DSC_0916DSC_0933DSC_0951DSC_0953DSC_0957DSC_0963DSC_0972DSC_0976DSC_0977

Nu är det bara en dag kvar. Fredagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Fotografering, Mitt i Livet, resor. Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s